Geef vorm aan uw ambities van vandaag én morgen

We kunnen een positieve impact hebben op klimaat, biodiversiteit, grondstofzekerheid en vervuiling, als we stoppen met het maken, gebruiken en weggooien van materiaal, en van hergebruik dé standaard maken. Want recycling is een goede stap, maar hergebruik is beter.

Circulair bouwen

De bouwsector veroorzaakt in Europa nog altijd bijna 40% van de totale CO2-uitstoot. Daarnaast dreigen voorraden van grondstoffen op te raken. Het is noodzakelijk om zuiniger en slimmer met producten en grondstoffen om te gaan. Circulair bouwen is geen luxe, maar noodzaak.

Vanuit besef en behoefte

Om een succesvolle omslag naar circulair bouwen te kunnen maken, zijn praktisch toepasbare oplossingen nodig. Oplossingen waarbij we niet inleveren op kwaliteit, duurzaamheid en architectonische vrijheid. Dat vraagt om innovatie zonder compromis.

Daarom hebben Cladding Point en Hans van der Meijs B.V., twee innovatieve bedrijven met een bewezen trackrecord op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, hun kennis en kunde gebundeld. Met als resultaat een circulaire ketensamenwerking en een product, dienst en belofte ineen: Cirpa.

Cirpa maakt compromisloos circulair bouwen verrassend eenvoudig.

Wat is Cirpa?

Cirpa is de eerste duurzame oplossing waarbij sandwichpanelen door hergebruik aantoonbaar in de keten blijven. Cirpa werkt even simpel als doeltreffend: wij leveren hoogwaardige, circulair ontworpen sandwichpanelen met een materiaalpaspoort en terugnamegarantie. Na gebruik van het gebouw demonteren wij de panelen niet alleen, maar hergebruiken wij ze gegarandeerd in nieuwe toepassingen.

Lees meer op: cirpa.nl

Nederland circulair in 2050

De vraag naar grondstoffen neemt wereldwijd toe. Daarom werkt de overheid samen met het bedrijfsleven, kennisinstituten, natuur- en milieuorganisaties, overheden, vakbonden, financiële instellingen en andere maatschappelijke organisaties om zuiniger en slimmer met grondstoffen om te gaan. Het doel: een volledig circulaire economie in Nederland in 2050. Een economie waarin geen afval bestaat en grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt.

Er zijn vier manieren waarmee het kabinet de Nederlandse economie zo circulair mogelijk wil maken:

  1. Minder grondstoffen gebruiken. Dat kunnen we doen door minder producten te kopen, ze met elkaar te delen of ze efficiënter te produceren.
  2. De behoefte aan nieuwe grondstoffen zoveel mogelijk invullen met duurzaam geproduceerde, hernieuwbare en beschikbare grondstoffen.
  3. Producten en onderdelen langduriger en intensiever gebruiken. Bijvoorbeeld door ze te hergebruiken en repareren.
  4. Materialen en grondstoffen recyclen om er nieuwe producten van te maken.

Een uitwerking van maatregelen voor deze vier manieren staat in het Nationaal Programma Circulaire Economie 2023-2030.

Onze verantwoordelijkheid

Bij Cladding Point nemen we onze verantwoordelijkheid. We gebruiken verantwoorde materialen in onze sandwichpanelen en streven ernaar om 100% circulair zijn. Cirpa is daarvan een mooi voorbeeld. Daarnaast hebben we de onze producten voorzien van een EPD (Environmental Product Declaration). Dat geeft u inzicht in de duurzaamheid van onze sandwichpanelen over de gehele levenscyclus (LCA).

In Nederland gebruiken we de EPD’s ook om de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) te berekenen. Deze geeft aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden toegepast.

Door onze producten te selecteren verlaagt u de milieuschade van uw gebouw. Bijzonder is dat onze producten beschikken over een EPD met een Categorie 1 kaart die voldoet aan de regelgeving van de RVO. Dit is het hoogst haalbare niveau en hiermee kan de gebouweigenaar diverse subsidiemogelijkheden en een substantieel fiscaal voordeel behalen. De EPD’s van Cladding Point worden opgenomen in de Nationale Milieudatabase en dragen bij aan de certificeringen van BREEAM-NL of LEED.

Ook in het werken met onze leveranciers nemen we onze verantwoordelijkheid. We doen ons uiterste best om een positieve impact te maken op iedereen met wie we zakendoen, op basis van eerlijkheid en gelijkwaardigheid. Zo bouwen we samen aan een betere toekomst.

Voor het klimaat
Voor het klimaat

Verantwoord ondernemen
Verantwoord ondernemen

Circulaire economie
Circulaire economie

Samen bouwen
Samen bouwen

Circular Organisation for Rebuild


Wij geloven in de “circulaire economie” als nieuw economisch model en juichen alle ontwikkelingen in deze transitie toe. Daarom pleiten wij voor een nieuwe vorm van circulair bouwen, waar gebiedsontwikkeling en de grondstof schaarste als belangrijkste pijlers bovenaan staan. In onze ogen zal dit vooral bestaan uit samenwerking met partners zoals Cladding Point.

Directie AdviesbureauCOR

 

 

 

Cradle to Cradle is een raamwerk waarbinnen bedrijven hun producten en processen verbeteren richting positieve impact op duurzaamheid. De filosofie achter Cradle to Cradle (van wieg tot wieg, ofwel: kringloop) is dat alle materialen na gebruik in een product nuttig inzetbaar zijn in een ander product. Het uiteindelijke streven is dat materialen en producten een positieve voetafdruk hebben, in plaats van een negatieve.

BES 6001 is een door BRE Engeland ontwikkelde certificeringsmethodiek speciaal gericht op de onderbouwde herkomst van materialen (responsible sourcing). Voor producenten van bouwproducten is dit de gangbare norm die de duurzaamheid beoordeelt. Het gaat dan om de eigen bedrijfsprocessen zoals inkoop en productie, maar ook om de duurzaamheid van de keten.

ISO 14001 is de internationaal geaccepteerde standaard met eisen voor een milieumanagementsysteem die werd ontwikkeld door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. Het milieumanagementsysteem wordt gebruikt om een bij de organisatie passend milieubeleid te ontwikkelen en de uitvoering ervan te borgen.

Onze partners

Brucha; productielocatie Oostenrijk

ARPANEL; productielocatie Polen

CIRPA; circulair bouwen met sandwichpanelen

Mobilane; specialist in groengevels

Adviesbureau COR; Circulation Organisation for Rebuild

Nexteria; aantoonbaar circulair bouwen