Logo

Duurzame Sandwichpanelen

Publicaties
Met sandwichpanelen is alles mogelijk

Onafhankelijk maatwerkleverancier ontwikkelt duurzame, brandveilige gevelproducten

‘Met sandwichpanelen is alles mogelijk’

Goede isolerende eigenschappen, een laag gewicht en een goede prijs-kwaliteitverhouding: de kwaliteiten van sandwichpanelen mogen bekend worden geacht. De allround...
Uitgebalanceerd aanbod faciliteert creativiteit gevelbouwers

Uitgebalanceerd aanbod faciliteert creativiteit gevelbouwers

Cladding Point levert sandwichpanelen voor gevels en daken. De Nederlandse handelsonderneming, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, specialiseerde zich in geïsoleerde oplossingen voor industriële gebouwen. Recente investeringen...

Duurzaamheid


pdf

Onafhankelijk maatwerkleverancier ontwikkelt duurzame, brandveilige gevelproducten

‘Met sandwichpanelen is alles mogelijk’

Goede isolerende eigenschappen, een laag gewicht en een goede prijs-kwaliteitverhouding: de kwaliteiten van sandwichpanelen mogen bekend worden geacht. De allround toepasbaarheid van dit gevelproduct blijft daarbij groeien, dankzij een voortdurende wisselwerking tussen aanbieders en markt. Cladding Point zoekt indien nodig producenten bij een specifieke marktvraag, en blijft zo innoveren.

Duurzame, brandveilige sandwichpanelen, bestaande uit hardschuim of minerale wol, met een akoestische dan wel RVS-binnenplaat? Een architectonische afwerking? “De vraag bepaalt het aanbod.” Harry van der Veen en Frank Janssen – beide groot geworden in de gevelbranche – richtten Cladding Point een tiental jaar geleden juist op om bovengenoemde reden. “Andere leveranciers boden de genoemde keuzevrijheid niet”, zegt mede-eigenaar Van der Veen. “Kocht je indertijd sandwichpanelen bij bestaande partijen, dan bestond niet de mogelijkheid te kiezen uit alle mogelijke soorten isolatiemateriaal of afwerking. De markt kon dus niet optimaal worden bediend. In dat gat zijn wij met Cladding Point gesprongen. Deels als exclusieve leverancier van Brucha en Gor-Stal – Europese producenten en voorlopers op het gebied van duurzaamheid en brandwerendheid en deels met maatwerkontwikkeling, waarbij wij vanuit Arnhem de begeleiding richting bouwpartners verzorgen. Vanzelfsprekend zo vroeg mogelijk in het ontwikkelproces om de advisering en begeleiding te optimaliseren.”

‘Geen belemmeringen’

“Onafhankelijkheid van producenten is onze onderscheidende factor. Kiest een opdrachtgever c.q. architect bijvoorbeeld het hippe Cortenstaal als gevelafwerking, dan zit hij bij ons aan het juiste adres. De buitenplaat van het paneel wordt dan uitgevoerd in Cortenstaal; heeft de opdrachtgever liever een natuurstenen afwerking, dan zorgen wij voor een ophangsysteem dat geschikt is voor combinatie met onze P2.0 Design+ sandwichpanelen. De vraag bepaalt het aanbod.” Hiermee ontkracht Van der Veen mogelijke vooroordelen over de esthetische en constructieve mogelijkheden van zijn producten. “Wij hebben dat inmiddels aangetoond; ook de bouwmethode – staal dan wel betonbouw – is geen belemmering. Vanwege het lagere gewicht van een gevel opgebouwd uit sandwichpanelen zijn de constructieve mogelijkheden misschien wel groter. En een sandwichpaneel heeft in de regel eenzelfde verwachte levensduur als een gebouw – vijftig jaar.”

BREEAM ‘Outstanding’

Daarbij blijven de gelieerde producenten de basisprestaties van het veertig jaar geleden geïntroduceerde gevelproduct continu verhogen. “Innovaties in de kwaliteit van de materialen en focus op de integrale prestaties van de gevelconstructie zorgen bijvoorbeeld voor betere duurzaamheidsprestaties en een hogere brandveiligheid. Je kunt dan denken aan het gebruik van FX steenwol en ons FX-blue hardschuim als isolatiemateriaal, de optimalisering van de aansluitingen tussen panelen en tests door Efectis. Wij bouwden recent mee aan het eerste industriële complex met een BREEAM ‘Outstanding’ certificaat op het Europese vasteland – de productielocatie van de Lely Groep in Maassluis. Dat houdt onder meer in dat de ISOcertificering en algehele duurzaamheidsprestaties van onze gehele keten ‘BREEAM Outstanding’ dienen te zijn. Dat betekent hard werken in een proces dat continu gemonitord wordt. Maar niets is een beter bewijs voor de duurzaamheidsprestaties van onze producten.”

Nature’s Pride

De recente bouw van een distributiecentrum voor Nature’s Pride in het Westland – ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter – geldt dan weer als schoolvoorbeeld van architectonisch verantwoorde utiliteitsbouw. “De tijd dat op bedrijvenparken slechts rechthoekige ‘dozen’ werden gebouwd is allang voorbij. De architectonische mogelijkheden zijn eindeloos in combinatie met sandwichpanelen, terwijl de genoemde voordelen blijven gelden. In het geval van Nature’s Pride (import en export van exotische groente en fruit; red.) gaat het om 60.000 m² aan sandwichpanelen door heel het gebouw heen, waarbij wij ons product volledig ondergeschikt hebben gemaakt aan de uitstraling. Overigens is ook het pand van Nature’s Pride met een BREEAM Excellent-certificering hooggekwalificeerd te noemen op het gebied van duurzaamheid.”

Innovatief assortiment

De voortdurende focus op innovatie maakt de sandwichpanelen van Cladding Point onmiskenbaar tot kwaliteitsproduct. “Medio oktober dit jaar komen wij met ons Premium P2.0-concept, een elegante, geavanceerde lijn van designproducten voor exclusieve architectonische gevels. De evolutie daarvan en het zoeken naar nieuwe uitdagingen is het kenmerk van dit productengamma. Cladding Point heeft daarnaast een standaardassortiment met een hoog prestatieniveau op het gebied van brandveiligheid en duurzaamheid. De panelen van Brucha die wij op de Nederlandse markt brengen worden in Oostenrijk geproduceerd, een land dat bekend staat om de hoge duurzaamheids-eisen. De fabriek beschikt bijvoorbeeld over een eigen biomassacentrale. De combinatie van een onafhankelijke maatwerkleverancier als Cladding Point met slagvaardige producenten staat ook in deze tijd garant voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.